Fashion

Rochii de seară. GHID complet pentru a alege rochia potrivită!

Rochii de seară. GHID complet pentru a alege rochia potrivită! 2

Când vine vorba despre alegerea rochiei perfecte sunt destul de multe variabile de care trebuie să ţinem cont pentru ca alegerea să fie cu adevărat un succes. De la evenimentul pentru care ne pregătim şi anotimpul în care are loc până la particularităţile propriului corp şi cele ale rochiei, toate sunt la fel de importante atunci când vrem să ne asigurăm o apariţie remarcabilă.

 

Iar pentru că secretul unei astfel de apariţii constă tocmai în felul în care o rochie răspunde acestei pluralităţi de nevoi, trebuie să ştim foarte bine nu numai care sunt nevoile noastre specifice, dar şi care sunt rochiile care răspund cel mai bine acestora.Tocmai pentru că rochia ideală este, fără doar şi poate, rochia potrivită pentru dumneavoastră. Din toate punctele de vedere.

 

Ce rochie să aleg în funcţie de ocazie?

Orice ţinută trebuie să fie, în primul rând, adecvată ocaziei căreia îi este destinată. Fie că ne pregătim pentru un eveniment deosebit de important marcat printr-o petrecere exclusivistă sau un cocktail, pentru o ieşire la teatru sau pentru una în club sau doar pentru o nouă zi la birou sau o plimbare lejeră prin parc, alegerea rochiei potrivite presupune, în primul rând, adecvarea la evenimentul pe care îl avem în vedere.

 

Rochii de seară

Rochia de seară este potrivită pentru evenimentele selecte unde se pune preţ, în special, pe virtuţiile estetice ale ţinutei şi pe rafinamentul unor astfel de piese vestimentare. Din acest motiv, rochia de seară este, par excellence, rochia cea mai sofisticată din garderoba feminină, dispunând de cele mai preţioase materiale şi cele mai elegante croieli.

 

Mătasea, satinul, catifeaua, dantela sunt cele care dau preţiozitate oricărei rochii de seară, iar croiul feminin, senzual şi provocator, este cel care o transformă într-o adevărată bijuterie. Aşa că dincolo de varietatea de modele la care puteţi recurge pentru a vă pregăti pentru un eveniment nocturn, preţiozitatea, eleganţa şi rafinamentul trebuie să rămână atributele definitorii ale unei rochii de seară.

 

 

Rochii elegante

Rochia elegantă face parte şi ea din clasa ţinutelor distinse care pun preţ pe bun gust şi rafinament. O rochie elegantă este, prin natura ei, o rochie care fovorizează graţia şi dă clasă ţinutei.

 

Fie că se adresează unei ocazii speciale sau nu, aceast tip de rochie subliniază în primul rând feminitatea, potenţând acel “etern feminin” care a descris dintotdeauna femeia. Din acest motiv, puteţi recurge la o rochie elegantă ori de câte ori simţiţi nevoia de distincţie, în special atunci când în joc este o ocazie formală care impune etichetă.

 

 

Rochii casual

Rochiile casual sunt potrivite tuturor activităţilor cotidiene, lejeritatea acestor ţinute fiind punctul lor forte. De la activităţile utilitare precum mersul la cumpărături până la cele destinate relaxării, rochiile casual sunt ţinutele ideale pentru că îţi oferă exact libertatea şi confortul de care ai nevoie.

 

Un look casual poate fi abordat ori de câte ori simţi nevoia de puţină destindere vestimentară, fie pentru a te bucura alături de prieteni de o plimbare relaxantă, fie pentru a te bucura, pur şi simplu, de ceva mai multă libertate de mişcare şi confort.

 

 

Rochii office

Rochiile office sunt acele articole vestimentare care se adresează în special femeilor de carieră, adică acelor femei pentru care personalitatea puternică şi siguranţa de sine sunt atribute indispensabile. Din acest motiv, o rochie office combină tocmai impozanţa eleganţei şi bunului gust cu rigorile liniilor clasice pentru a crea look-ul perfect unei femei puternice şi cu atitudine.

 

 

Rochii de zi

Rochiile de zi sunt, poate, rochiile care pot aborda cele mai multe direcţii de stil şi pot suporta, totodată, cele mai diverse inovaţii. Pe de o parte pentru că sunt cele mai numeroase în garderoba feminină, iar pe de alta pentru că se adresează celor mai diverse ocazii. Din aceste motive, materialele, imprimeurile, croielile şi modelele sunt şi ele extrem de variate răspunzând nu numai diverselor preferinţe estetice şi practice, dar şi diversităţii conjuncturale.

 

Alegerea unei rochii de zi nu este la fel de riguroasă ca alegerea celor de ocazie, ceea ce vă permite să vă bucuraţi de imprimeuri florale, abstracte, cu buline sau, pur şi simplu, haioase în funcţie de dispoziţia pe care o aveţi. Şi, la fel, de croieli inedite, materiale lejere, culori explozive şi lungimi la alegere. Tocmai pentru vă simţi în largul dumneavoastră în fiecare clipă, indiferent de activitatea pentru care optaţi.

 

 

Cum să aleg rochia în funcţie de lungime?

 

Când aleg o rochie scurtă?

În primul rând, atunci când vă avantajează, adică atunci când silueta dumneavoastră este pusă în evidenţă de această opţiune. Pentru că în ceea ce priveşte restricţiile formale privind o astfel de alegere, acestea au devenit în ziua de astăzi minimale.

 

Chiar şi în cazul rochiilor de seară acestea pot fi scurte atâta timp cât respectă eticheta şi decenţa evenimentului. Din acest motiv, o rochie scurtă poate fi potrivită oricărei situaţii atâta timp cât croiala acesteia avantajează conformaţia corpului şi cât timp stilul ales este adecvat ocaziei.

 

 

Când aleg o rochie lungă?

Şi, la fel, şi în cazul rochiilor lungi. Ori de câte ori vă îndrăgostiţi de una. O rochie lungă poate fi potrivită oricărei ocazii, de la mersul la plajă până la o cină romantică sau un eveniment monden.

 

Dacă există o restricţie practică în ceea ce priveşte această opţiune, aceasta vizează munca la birou unde purtarea unei rochii lungi se poate dovedi destul de incomodă. În rest, acestea pot fi extrem de versatile şi se pot adapta oricăror ocazii, chiar dacă eleganţa lor intrinsecă le recomandă, în special, ocaziilor speciale.

 

 

Cum să porţi rochia în funcţie de culoare?

Se mai poate vorbi în ziua de astăzi, când în materie de modă totul este permis, de alegerea corectă a culorilor? Ei bine, da. Şi mai ales în cazul rochiilor. Pentru că dacă în ceea ce priveşte celelalte piese vestimentarea alegerea culorilor poate fi ceva ma laxă, echilibrul creându-se prin combinaţia tuturor articolelor participante la o ţinută, în cazul rochiilor nu există acest avantaj.

 

O culoare nepotrivită a rochiei poate fi, dacă nu imposibil, cel puţin foarte greu de estompat sau reechilibrat prin apel la alte piese vestimentare. Tocmai pentru atunci când ţinuta presupune folosirea unei rochii iar aceasta nu înseamnă altceva decât că articolul vestimentar este unul singur, alegerea corectă a culorii este extrem de importantă. Iar dincolo codurile sociale şi de simbolistica cromatică, care generează câteva predispoziţii, alegerea corectă a culorii ţine, în primul rând, de datele noastre biologice.

 

Rochii roșii

Rochiile roşii sunt, prin natura lor, rochii destinate femeilor pasionale şi celor puternice, adică personalităţilor tari pe care siguranţa de sine le descrie cel mai bine. Roşul este o culoare puternică, care provoacă şi atrage imediat privirile, ceea ce face ca o ţinută all red, de exemplu, să necesite destul de multă încredere în sine pentru a fi purtată. Iar în ceea ce priveşte moştenirea genetică a fiecăreia, rochia roşie are avantajul de a se potrivi deopotrivă blondelor şi brunetelor.

 

 

Rochii negre

În cazul rochiilor negre, şi acestea se pot încadra în clasa rochiilor ceva mai speciale, adică în clasa rochiilor care conferă stil şi distincţie, fiind multă vreme simbolul eleganţei per se.

 

Din acest motiv, purtarea unei rochii negre se recomandă îndeosebi la ocazii speciale cum ar fi cocktailurile sau la evenimente formale unde sobrietatea rămâne un simbol al eleganţei. Şi, la fel ca cele roşii, rochiile negre pot fi purtate deopotrivă de blonde sau brunete, având avantajul de a lumina şi deschide un ten sau o piele mai închisă la culoare sau de a crea un contrast puternic şi atrăgător în cazul unui ten deschis.

 

 

Rochii galbene

Rochiile galbene sunt rochii pline de vitalitate care pot fi purtate în orice anotimp. Un galben pai sau unul aprins pot transforma orice rochie într-una solară, ideală pentru vară, iar un galben ocru poate de oricărei rochii un aer ceva mai tomnatic, potrivit pentru sezonul rece.

 

Dar, în cea mai mare măsură, galbenul rămâne o culoare diurnă, potrivită rochiilor de zi şi, mai puţin, evenimentelor nocturne sau somptuoase. Tocmai pentru că este o culoare jovială şi luminoasă asociată mai mult activităţii diurne. Aşa că ori de câte ori vă simţiţi pline de energie şi voie bună, o rochie galbenă poate fi cea mai bună alegere.

 

 

Rochii roz

Rochiile roz se adresează în special adeptelor stilului girly girl. Consacrat odată cu anii ’30 ca o culoare a feminităţii, rozul se bucură şi în ziua de astăzi de această reputaţie, făcând parte dintre preferinţele cromatice ale multor domnişoare şi chiar doamne. Şi tocmai din cauza lungii sale cariere, această culoare a reuşit, în nuanţe diferite, să pătrundă în toate garderobele şi în toate stilurile.

 

Roz pot fi deopotrivă rochiile de zi, rochiile de seară şi chiar şi taioarele regale. Aşa că alegerea rozului pentru a defini ţinuta dumneavoastră poate fi o alegere inspirată indiferent dacă ieşiţi la un restaurant sau vă duceţi la cumpărături. Cu atât mai mult cu cât puteţi alege nuanţa rozului de la cel strident şi saturat până la pastel sau roz pudră în funcţie de tenul şi caracteristicile dumneavoastră fizice. Oricare ar fi alegerea, această culoare va aduce aduce întotdeauna ţinutei dumneavoastră un plus de prospeţime şi vitalitate.

 

 

Rochii verzi

Rochiile verzi sunt alegerile ideale în special pentru brunete şi roşcate şi pot fi purtate în orice împrejurare, pentru că asocierea cu natura le recomandă ca rochii de zi, iar asocierea cu smaraldul le poate transforma în rochii preţioase potrivite ocaziilor speciale. Dacă o rochie verde crud poate fi perfectă pentru orice activitate recreaţională, o rochie verde smarald poate fi o adevărată bijuterie în cadrul unui eveniment select.

 

 

Cum aleg rochia în funcţie de anotimp?

 

Rochii de vara

Rochiile de vară, dincolo de uriaşa varietate de modele şi de culori în care le găsim, sunt recomandate a fi confecţionate din materiale neturale care să permită pielii să respire.

 

Aşa că atunci când aveţi de ales o rochie de vară, dincolo de modelul, culoare, imprimeurile, lungimea şi toate particularităţile care vă pot cuceri la o rochie, important este să ţineţi cont şi de natura fibrei din care este aceasta realizată, evitând materialele sintetice. Şi optând, bine-nţeles, pentru cele naturale care să vă permită confortul termic de care aveţi nevoie.

 

Rochii de toamna

Rochiile de toamnă trebuie şi ele să vă ofere deopotrivă confort estetic, dar şi confort termic, motiv pentru care opţiunile se îndreaptă în acest sezon către rochiile mai groase şi a căror cromatică apeleză mai mult la nuanţe de pământ, specifice sezonului. Brun, roşcat, portocaliu, cărămiziu, verde, maro, sunt toate culori de toamnă care se pot regăsi în orice combinaţii în combinaţiile vestimentare ale sezonului.

 

Şi chiar dacă optaţi şi pentru culori care ies din această sferă cromatică, dezideratul de a alege rochii călduroase rămâne valabil, indiferent dacă optaţi pentru rochii de toamnă lungi, midi sau scurte.

 

 

Rochii de primăvară

Rochiile de primăvară nu sunt cu mult diferite de cele de vară, motiv pentru care sunt valabile recomandările privind calitatea materialelor folosite pentru a le confecţiona. Dincolo de acest criteriu important care trebuie respecat ori de câte ori avem de făcut astfel de alegeri primăvăratice, anotimpul în sine poate orienta cumva şi opţiunile cromatice şi chiar modelul. Dacă vara ne orientăm mai mult spre familia de bleuri şi azuriuri care să trimită cu gândul la cer şi apă, primăvara putem introduce printre toate pastelurile specifice şi verdele crud sau roşul care să ne reamintească de natură şi de cireşele de mai.

 

 

Cum să aleg rochia în funcţie de material?

 

Rochii cu paiete

Rochiile cu paiete sunt potrivite în special ocaziilor festive în care vrem să dăm ţinutei noastre o tentă glamour. Adică acelor ocazii în care vrem să ne simţim în permanenţă ca şi când am fi sub lumina reflectoarelor. O rochie cu paiete elegantă, datorită strălucirii şi preţiozităţii sale, va face, cu siguranţă, senzaţie la cele mai somptuoase evenimente, indiferent cât de high class ar fi acestea. Aşa că dacă ai nevoie de ţinută impresionantă care să te pună, aproape la propriu, în cea mai bună lumină, rochiile cu paiete vor fi cea mai sigură soluţie.

 

 

Rochii din tul

Rochiile din tul sunt, poate, printre cele mai diafane rochii de care ne putem bucura deopotrivă la ocaziile speciale, dar şi în timpul activităţilor cotidiene. O rochie de tul cu fustă lungă şi amplă şi corset brodat poate fi o alegere excelentă pentru orice domnişoară de onoare sau orice serată elegantă, în timp ce o rochie de tul scurtă, dreaptă sau strânsă în talie, cu sau fără imprimeuri, poate fi o alegere confortabilă şi lejeră pentru o plimbare veselă.

 

 

Rochii cu dantela

Rochiile cu dantelă sunt predestinate dacă nu exclusiv ocaziilor speciale, cel puţin dispoziţiilor speciale. Dantela a fost dintotdeauna o marcă a feminităţii şi un simbol al eleganţei şi rafinamentului feminin, rochia cu dantelă fiind un adevărat etalon al feminităţii.

 

Din acest motiv, rochiile cu dantelă sunt cele mai bune alegeri atunci când vreţi să vă puneţi în evidenţă graţia şi farmecul feminin, indiferent dacă în cadrul unui eveniment monden, la o gală, la o ieşire la operă sau, pur şi simplu, la o întâlnire romantică. Simple, sofisticate, provocatoare, inedite sau conservatoare, acestea vor transforma orice ţinută într-una ultrafeminină care va cuceri toate privirile.

 

 

Cum să aleg rochia în funcţie de croială?

Croiul unei rochii dă stilul acesteia şi ocupă o pondere deosebit de mare în alegerea rochiei potrivite. Pe de o parte pentru că acesta dictează de multe ori adecvarea la ocazia pentru care alegem o rochie, iar pe de alta pentru că participă la complientarea siluetei care se va bucura de o rochie potrivită. Aşa că atunci când avem de ales rochia perfectă trebuie să alegem deopotrivă croiul adecvat, dar şi cel care ne avantajează cel mai mult.

 

Rochii asimetrice

Rochiile asimetrice pot fi deopotrivă extrem de şic, dar şi extrem de intrigante datorită jocului inegal dintre ceea ce dezvăluie şi ceea ce ascund. O rochie a cărui lungime ajunge până la glezne în partea din spate, dar dezveleşte întreaga gambă în partea din faţă o face deosebit de atrăgătoare tocmai datorită acestui raport inegal.

 

Plus că tot acest joc între volume poate fi folosit pentru a masca zonele pe care nu doriţi să le expuneţi şi pentru a le expune pe cele care vă fac să vă simţiţi atrăgătoare. Din acest motiv, rochiile asimetrice pot fi o opţiune excelentă pentru a elimina orice mic inconvenient şi pentru a pune în evidenţă calităţile.

 

 

Rochii fără mâneci

Rochiile fără mâneci sunt ideale atunci când vă doriţi un look senzual, elegant şi confortabil în acelaşi timp. Pe de o parte pentru că o rochie fără mânecă expune mai mult corpul, atrăgând atenţia asupra braţelor şi mişcărilor acestora care pot fi o adevărată emblemă a feminităţii, iar pe de alta pentru că o rochie fără mâneci contribuie la creare efectului de alungire a siluetei.

 

 

Rochii cu spatele gol

Rochia cu spatele gol s-a numărat dintotdeauna printre piesele de rezistenţă ale garderobei oricărei femei. Îndrăzneaţă, provocatoare şi senzuală, rochia cu spatele gol poate fi de asemenea şi “la piece de resistance” a oricărei ocazii speciale.

 

Fie că vrei să pozezi pe covorul roşu sau să fii vedeta petrecerii, rochia cu spatele gol îţi va asigura succesul total datorită subtilului echilibru dintre eleganţă, mister şi provocare pe care îl întreţine. Eleganţa provocatoare şi misterioasă a acestei rochii te va plasa în centrul atenţiei indiferent de specificul evenimentului la care iei parte sau de ocazia de care ai ales să te bucuri.

 

 

Rochii mulate

Rochiile mulate sunt potrivite ori de câte ori te simţi atrăgătoare şi vrei să îţi expui formele. Purtarea unei rochii mulate poate garanta o apariţie de zile mari pentru oricare reprezentantă a sexului frumos, în special în cazul unei siluete tip clepsidră.

 

Chiar dacă în ziua de azi cea mai întâlnită prejudecată în ceea ce priveşte standardele de frumuseţe este cea a siluetei silfidice, rochia mulată poate fi de asemenea şi un bun instrument de răsturnare a acestor tipuri de evaluări. Pentru că o rochie mulată poate fi la fel de atrăgătoare şi atunci când îmbracă forme rubensiene ca atunci când este purtată de siluete suple şi constituţii atletice. Atâta timp cât există armonia proporţiilor, rochia mulată poate fi aliatul oricărei femei curajoase şi dornice de apreciere.

 

 

Rochii tip sirenă

Rochiile tip sirenă se numără şi ele printre cele mai feminine şi seducătoare rochii din repertoriul vestimentar de ocazie. Şi, ca şi în cazul celorlalte rochii, forma corpului este cea care determină optarea pentru o astfel de rochie. Pentru că rochia tip sirenă pune accent pe şolduri şi coapse, purtarea acestora se adresează în special femeilor care vor să îşi scoată în evidenţă aceste zone.

 

Fie că dispuneţi de un raport seducător între talie şi şolduri pe care vreţi să îl subliniaţi sau de un raport perfect între bust şi şolduri, rochiile tip sirenă vor potenţa încă şi mai mult toate aceste calităţi deopotrivă prin croiala lor specială, dar şi prin farmecul aparte şi eleganţa pe care o vor reda, cu siguranţă, oricărei purtătoare. Şi nu numai în ceea ce priveşte imaginea şi silueta acesteia, dar şi în ceea ce priveşte mişcările graţioase la care inspiră.