Fashion

Cum să alegem cămășile de bărbați? +40 idei și modele de cămăși de bărbați. GHID Fashion pentru alegerea cămășii

Cum să alegem cămășile de bărbați? +40 idei și modele de cămăși de bărbați. GHID Fashion pentru alegerea cămășii 2

Poate articolul cu cea mai lungă carieră în domeniul modei masculine, cămaşa este nelipsită în ziua de astăzi din portul şi, implicit, garderoba oricărui bărbat. Pe de o parte pentru că este o piesă vestimentară indispensabilă unei ocazii speciale, iar pe de alta pentru că deja utilizarea acesteia s-a extins în ultimul timp mult dincolo de formalismul care a consacrat-o. În prezent, bărbaţii dispun de multe tipuri de cămăşi dintre care să o alegă pe cea potrivită, de la cele slim fit şi casual la cele office şi elegante. Tot ce trebuie să ştie pentru a se face remarcaţi în fiecare moment este cum anume să o alegă pe cea potrvită.

 

Cum aleg cămașa în funcție de ocazie?

Natura evenimentului la care participăm este, de cele mai multe ori, cea care dicteză ţinuta în ansamblul său. Şi aşa cum alegem pantalonii de stofă în defavoarea jensilor cotidieni atunci când participăm la o petrecere selectă, tot aşa trebuie să alegem şi tipul de cămaşă de bărbați potrivit în funcţie de fiecare ocazie în parte.

 

Cămăşi bărbaţi slim fit

Cămaşa slim fit este, poate, sora cea mai tânără a cămăşilor bărbăteşti fiind o achiziţei prin excelenţă a modernităţii. Caracterizeată de un croi care subliniează foarte pronunţat silueta, aceasta poate fi purtată în cadrul multor tipuri de evenimente şi cu ocazii diverse, în special atunci când nu formalismul este cel ce face regulile, ci eleganţa.

 

Poate fi potrivită deopotrivă pentru un eveniment corporate, o conferinţă sau chiar şi o nuntă, dar mai puţin potrivită în cadrul evenimentelor conservatoare în care formatul clasic rămâne cel mai agreat. Aşa că alegând o cămaşă pentru bărbaţi slim fit aveţi avantajul de a putea scoate în evidenţă o siluetă armonioasă în cele mai multe dintre ocazii. De la cele oficiale la cele romantice.

 

Cămaşi bărbaţi casual

Chiar dacă geneza cămăşii casual pare a se pierde în negura vremii, fiind extrem de obişnuiţi cu aceasta şi părând că o purtăm dintotdeauna, şi aceasta este tot o achiziţie a ultimului secol, însă nu la fel de recentă ca cea slim fit. Cămaşa bărbătească casual face parte în mod curent din viaţa unui bărbat, fiind adecvată purtării cotidiene în mod lejer.

 

O cămaşă casual poate fi purtată deopotrivă cu jeansi sau cu alt tip de pantaloni şi are avantajul confortului de partea sa. Lipsită de rigorile ţinutei formale, aceasta se poate purta în foarte multe combinaţii vestimentare, în foarte multe culori şi croieli şi fără nicio ocazie spacială ci, pur şi simplu, din dorinţa de a fi eleganţi într-o manieră relaxată. Iar din acest motiv, de reguă, se poartă fără cravată, ceea ce înseamnă că se deschide la ultimul nasture de la gât.

 

 

Cămăşi bărbaţi office

Munca la birou a presupus dintotdeauna un anumit dress code care a favorizat ţinuta impozantă şi elegantă care, în cazul sexului masculin, a însemnat, de cele mai multe ori, o cămaşă bărbătească office. Adică acea cămaşă care să confere utilizatorului prestanţă, imaginea acestuia jucând un rol important în interacţiunile sale business. Din acest motiv, cămaşa office a putut şi poate să fie în continuare însoţită şi de un sacou sau chiar de o cravată, însă nu este obligatoriu.

 

La fel de bine poate fi folosită şi în combinaţii ceva mai îndrăzneţe acolo unde, de exemplu, un mediu corporate mai tânăr şi mai nonconformist o permite. Iar acolo unde aceste concesii nu sunt încă foarte încurajate, cum sunt mediile bancare, de exemplu, puteţi totuşi să daţi un aer modern ţinutei renunţând la cravată şi alegând o culoare ceva mai curajoasă, însă nu stridentă. Un pastel poate fi o astfel de soluţie care nu numai să împrospăteze look-ul dumneavoastră, dar să vă şi avantajeze tenul. Pentru că printre virtuţiile unei astfel de alegeri este şi cea a creări uni contrast între nuanţa pală a cămăşii şi ten prin care acesta va parea mai imbujorat.

 

 

Cămăşi bărbaţi elegante

Eleganţa, chiar dacă nu este un stil vestimentar în sine, sau, mai bine zis, tocmai pentru că nu este un stil vestimentar în sine poate fi atributul celor mai multe opţiuni de fashion. Fie că eşti adeptul confortului şi alegi o cămaşă casual sau, dimpotrivă, adeptul rigorii conservatoare şi alegi să porţi cămaşa flancată de sacou, cravată şi poate chiar butoni, cămaşa elegantă poate fi numitorul comun al acestor stiluri extrem de diferite.

 

 

Sau, la fel de bine, dacă alegi ca weekend-ul acesta să onorezi invitaţia la o nuntă sau petrecerea corporate de final de semestru sau vrei doar să ieşi alături de prieteni în cel mai cosy local, în toate aceste cazuri poţi opta pentru o cămaşă bărbătească elegantă, fie ea selectă, casual, smart casual sau slim fit. Tocmai pentru că eleganţa poate transcende deopotrivă toate stilurile vestimentare şi toate convenţiile, putând fi chiar ea cea care dă stil unei ţinute.

 

 

Cum aleg cămașa în funcție de culoare?

În ziua de astăzi paleta de culori în care putem achiziţiona o cămaşă este extrem de largă. Dacă odinioară culorile sobre sau modelel rezervate erau cele care defineau acestă piesă vestimentară, în prezent putem alege, efectiv, orice culoare, de la negru şi alb până la cele mai vesele pasteluri şi chiar roz. Din acest motiv, alegerea culorii potrivite poate da, uneori bătăi de cap celor care vor să introducă o piesă nouă în garderoba lor.

 

Cămăşi de bărbați albe

De regulă, cămăşile albe au fost prima alegere a celor care ocupau în vechime funcţii înalte, precum demnitarii, iar ceva din această încărcătură iniţială a cămăşii albe s-a păstrat până în ziua de astăzi. Şi în prezent alegerea unei cămăşi imaculate sugerează o astfel de poziţie ierarhică înaltă sau un eveniment deosebit de important. Din acest motiv, sunt extrem de potrivite acolo unde se mizează pe prestanţă ca în cazul evenimentelor sau întâlnirilor business importante şi în cazul evenimentelor unice precum nunţile sau botezurile.

 

Se pot purta deopotrivă cu sacou deschis sau închis la culoare şi, în funcţie de reverul acestuia se poate opta pentru un guler lat sau unul îngust, iar cravata să fie, prferabil, închisă la culoare. Cam singurele ocazii în care purtarea unei cămăşi albe poate fi casual sunt cele ale verii în care temperaturile ridicate o impun, însă atunci trebuie să optăm pentru o cămaşă din in sau alte materiale naturale şi cu mânecă scurtă. Şi, cu siguranţă, fără sacou şi cravată. Poate doar pălărie.

 

 

 Cămăşi bărbați negre

La fel de pretenţioase ca şi cele albe, cămăşile negre sunt rareori prima opţiune a unui bărbat. Însă, spre deosebire de cele albe, acestea pot fi integrate mai uşor diverselor ocazii şi stiluri, putând fi purtate şi la ocazii speciale, şi la job şi în mod curent. Asortată cu pantalonii potriviţi, de regulă deschişi la culoare, cămaşă bărbătească neagră poate fi folosită în combinaţii deopotrivă elegante şi confortabile, putând fi folosită şi pentru o ieşire cu prietenii în club, dar şi pentru deplasările cotidiene.

 

Important este să nu o încărcâm foarte mult, negrul fiind deja o (non)culoare destul de apăsătoare. Din acest motiv, este recomandată accesorizarea cu elemente deschise şi, de preferat, adoptarea unui stil lejer atunci când optăm pentru o cămaşă de culoarea aceasta.

 

 

Cămăşi bărbați albastre

Albastru este printre culorile cele mai agreate de segmentul masculin, pe de o parte datorită uzanţelor gender, dar şi a nenumăratelor nuanţe în care se găsesc aceste cămăşi. De la bleu-ul specific verii la gri-ul petrol pe care îl aduce iarna şi care este şi el o extensie a albastrului. Cămăşile albastre pot fi potrivite în foarte multe situaţii şi datorită acestor nuanţe numeroase, putem opta pentru o cămaşă albastră deopotrivă pentru o ocazie formală unde se apelează cel mai des la bleu marin, dar şi pentru o ocazie ceva mai destinsă în care, la limită, putem alege cele mai nonconformiste combinaţii.

 

 

Dacă alegem eleganţa extravagantă pentru un eveniment mai special putem combina albastrul cămăşii în cele mai îndrăzneţe moduri: albastru electric cu un sacou brun roşcat sau turcoazul cu o vestă cu imprimeuri puternice sau chiar cu una verde. Şi, la fel, dacă optăm pentru o combinaţie mai clasică, putem alege să combinăm o cămaşă albastră pastel cu un sacou închis la culoare pentru a crea un contrast agreabil şi un look prezentabil sau cu un sacou deschis la culoare pentru un aer senin şi pozitiv.

 

 

 Cămăşi bărbați roşii

Chiar dacă vremurile contemporane sunt, poate, cele mai excentrice în materie de fashion, cămăşile roşii sunt încă piese vestimentare destul de puţin folosite datorită extravaganţei lor intrinseci. Cel puţin în cazul bărbaţilor maturi, adolescenţii optând mult mai uşor pentru integrarea acestei culori în ţinutele lor, cu atât mai mult în cazul celebrelor cămăşi în carouri stil anii ’90. Un roşu saturat şi strident va fi nu numai o alegere curajoasă pentru o cămaşă, dar şi una dificilă pentru că necesită ceva expertiză estetică pentru a o integra unui ansamblu de bun gust.

 

 

De regulă, un astfel de ansamblu presupune în cazul unei astfel de culori tari, temperarea prin recurs la o pereche de pantaloni neutrii, aşa cum sunt cei gri. Sau alegerea unei perechi de jeans şi a unui stil neglijent de purtare, de preferat scoasă din pantaloni. În special în cazul celor caroiate sau cu alte imprimeuri, fie ele discrete sau îndrăzneţe.

 

 

Cămăşi bărbați în carouri

Chiar dacă folosirea carourilor în domeniul vestimentar are peste cinci sute de ani vechime prin folosirea tartanului, strămoşul direct al kiltului, cămăşile în carouri s-au bucurat de o mare popularitate în special în anii ’90. Şi nu datorită inspiraţiei scoţinene, ci celei taxane. Legendarele cămăşi texane în carouri au fost cele pe care le evocau şi pe care în acea perioadă le îndrăgeau şi le doreau toţi adolescenţii şi adulţii tineri.

 

 

Şi chiar dacă moda s-a stins cu timpul, astăzi aceste cămăşi sunt încă agreate de foarte mulţi tineri în special datorită stilului de purtare lejer la care se pretează. Uşor de purtat şi extrem de comode acestea pot fi o opţiune excelentă deopotrivă pentru uzul cotidian, pentru excursii sau chiar pentru ieşiri în oraş alături de prieteni. În special pentru că, cel puţin dacă ne luăm după lunga lor istorie, carourile nu par a se demoda niciodată.

 

 

Cum aleg cămașa în funcție de material?

Chiar dacă primul lucru care ne atrage atenţia atunci când suntem în căutarea cămăşii ideale este designul, materialul trebuie să fie şi el pe lista criteriilor de selecţie. Şi nu numai datorită anotimpului care impune anumite exigenţe, dar şi datorită confortului de care vreţi să vă bucuraţi atunci când purtaţi o cămaşă.

 

Cămaşile bărbați de bumbac

Ca orice material natural, bumbacul este o bună alegere pentru o cămaşă în special dacă urmeză să o purtăm timp îndelungat, indiferent dacă este vară sau iarnă. Pentru că bumbacul este unul dintre cele mai recomandate material de purtat în contact direct cu pielea datorită capacităţii sale de a nu o irita pe termen lung şi de a permite pielii să respire, cămăşile de bumbac vă vor oferi confort în utilizare indiferent de perioada în care le purtaţi.

 

 

Din acest motiv, fie când le purtaţi ca atare sau cu atât mai mult când alegeţi şi un sacou care să le complimenteze, cămăşile bărbăteşti din bumbac vor fi o alegere excelentă de fiecare dată. Tocmai pentru că îmbină eleganţa cu comfortul, iar acest lucru vă va permite să vă simţiţi în largul dumneavoastră pentru foarte mult timp. Adică deopotrivă elegant şi destins.

 

 

Cămăşile bărbați de in

Inul este, prin excelenţă, materialul vedetă al verii. În special pentru că este potrivit temperaturilor înalte, dar şi pentru că asigură lejeritatea de care vara, poate, avem cea mai mare nevoie. Având o proprietate specială, anume de a oferi confort termic chiar şi când temperaturile esterioare sunt foarte ridicate, alegerea purtării inului în perioadele toride este, fără doar şi poate, cea mai inspirată alegere pe care o putem face în sezonul cald.

 

 

Inclusiv în ceea ce priveşte alegerea cămăşii. Cămaşa bărbătească de in poate fi o alegere excelentă pentru toate concediile, dar şi pentru purtarea zilnică de-a lungul întregului sezon estival. Fie că optaţi pentru modele clasice şi ţinute mai rezervate sau alegeţi să le daţi un aer mai excentric sau, poate, chiar unul hawaian, cămăşile de in nu trebuie să lipsească din garderoba de vară a niciunui bărbat. Tocmai pentru că se pot substitui tricoului în cel mai avantajos mod cu putinţă, anume fără a renunţa la elegantă.

 

 

Cum aleg cămașa în funcție de lungimea mânecii?

Evident, fiecare cămaşă bărbătească are personalitatea sa şi se potriveşte nu numai unui anumit contex sau evenimet, dar şi unui anumit anotimp, ceea ce înseamnă că sezonul în care ne facem cumpărăturile determină în mare parte şi tipul de câmasă cumpărat. Iar dacă iarna nu vom purta, cu siguranţă, mai niciodată cămăşi cu mâneci scurte, în seznul cald, pe de altă parte, acestea vor fi cele mai căutate.

 

 

Fără a le înlocui, bine-nţeles, pe cele cu mâneci lungi care sunt indispensabile deopotrivă garderobei de vară, dar şi celei de iarnă, tocmai pentru că evenimentele importante şi selecte canservă încă un dress code clasic în care opţiunea mânecii scurte nu este una viabilă pentru o cămaşă.

 

 Cămăşi bărbați cu mânecă scurtă

Cu siguranţă, primul lucru la care ne gândim atunci când avem în vizor cămăşile cu mânecă scurtă este vara, iar acest lucru este nu numai cât se poate de natural, dar şi cât se poate de benefic pentru că determină cele mai bune alegeri vestimentare. Pentru că, într-adevăr, vara este umbrela sub care luăm toate deciziile în privinţa cămpşilor cu mânecă scurtă. Iar dincolo de culorile deschise recomanadte acestui anotimp şi materialelor răcoroase şi organice din care trebuie să fie conecţionate cămăşile cu mânecă scurtă, este bine de ştiu că acestea nu epuizează toate nevoile de peste vară.

 

 

Chiar dacă, în mod sigur, în majoritatea timpului veţi purta astfel de cămăşi cu mânecă scurtă în culori deschise şi din fibre naturale, nu trebuie ca garderoba dumneavostră să se rezume exclusiv la acestea. Pentru că regulile uneori aspre ale modei nu ţin cont întotdeauna de confortul dumneavostră termic şi vor exista, cu siguranţă, evenimete nemiloase care vor impune cămăşi cu mâneci lungi. Aşa că alături de cămăşile cu mânecă scurtă este bine ca şi pe durata sezonului cald să nu vă lăsaţi descoperiţi şi să faceţi loc în garderoba dumneavosatră şi unora cu mâneci lungi pe care să le puteţi asorta sacoului şi cravatei.

 

Cămăşi bărbați cu mânecă lungă

Pentru că în sezonul rece sunt indispensabile, iar în cel cald necesare, cămăşile cu mânecă lungă trebuie să fie în permanenţă prezente în garderoba oricărui bărbat, indiferent de croiul, materialul sau culoarea acestora. Ba chiar, de preferat în cât mai multe culori, modle şi materiale. Tocmai pentru că, cămăşile cu mânecă lungă sunt utile în toate situaţiile. De la evenimente speciale, la prtarea zilnică la birou sau la ieşirea la restaurant cu prietenii sau cu prietena.

 

 

Orice eveniment corporate va necesita o astfel de cămaşă, la fel şi o întrunire sau o conferinţă business, iar ocaziile speciale precum nunţile sau botezurile vor fi perfecte pentru eleganţa pe care o oferă acestea. Cămăşile cu mâneci lungi vor asigura succesul oricărei apariţii deosebite şi distinse şi vă va conferi toată eleganţa de care aveţi nevoie în astfel de momente. Aşa că acestea nu pot lipsi din instrumentarul dumneavoastră vestimentar şi, cu atât mai puţin, cele de pe medelin.ro care vă vor asigura tocmai imaginea perfectă de care aveţi nevoie. În orice ocazie.